Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których jednym z pierwiastków równan
jackson: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których jednym z pierwiastków równania 8x2 + (2m +
1)x + 2m − 1 = 0 jest liczba m.
gdzie czytalem ze f(m)=0 ale do ktorego podstawic to m?
8 paź 12:40
Adamm: podstaw m pod x
8 paź 12:42
jackson: a do głownego wzoru? czyli 8m2+(2m+1)m + 2m−1=0 ? oczywiscie po wczesniejszym okresleniu
delty
8 paź 12:43
jackson: tu delta ma byc wieksza lub rowna zero?
8 paź 12:44
Adamm: po prostu podstaw m pod x, i rozwiąż równanie które ci wyszło
8 paź 12:44
Jerzy:
Delta nie ma tu nic do rzeczy. Jeśli m jest pierwiastkiem, to f(m) = 0
8 paź 12:45