matematykaszkolna.pl
Oblicz całkę W.: Oblicz całkę: ∫ ate−αt dt
8 paź 11:41
Jerzy: Całkuj przez części i pewnie się zapętli
8 paź 11:45
'Leszek: dla a>0 ; at = e t ln a czyli ∫ at e−αt dt = ∫ et(ln a −α) dt = ......
8 paź 11:46
W.: Właśnie próbowałam przez części i nie jestem pewna czy mam wziąć f(t)=at i g'(t)=e−αt ?
8 paź 11:52
Jerzy: Leszek podał lepszy sposób emotka
8 paź 11:56
'Leszek:
 1 
nie przez części , całka elementarna =

* et(ln a − α ) + C
 ln a − α  
8 paź 11:56
'Leszek: Witam Jerzy !
8 paź 11:57
Jerzy: @Leszek ... przez części pewnie też wychodzi, ale Twój sposób lepszy.
8 paź 11:58
Jerzy: Witaj emotka
8 paź 11:58
Adamm: całka wcale nie została rozwiązana do końca co gdy a=eα ?
8 paź 12:27
Jerzy: Wtedy: ∫1dt = t + C
8 paź 12:34
'Leszek: zgadzam się Adamm , nie były podane warunki ani dla parametru a ani dla parametru α zatem trzeba podać je na końcu ! niech autor tego wpisu coś zrobi sam ! !
8 paź 12:37
W.: Chyba logiczne jest że skoro tutaj dodałam zadanie, to gdy robię sama to mi nie wychodzi. Nikogo do odpowiedzi też nie zmuszam, więc jeśli ci @Leszek szkoda czasu na pomoc innym to nie musisz tu zaglądać.
8 paź 13:41
Adamm: W. wieśniactwo
8 paź 13:42
'Leszek: Szanowna Pani W. Tu nie chodzi o brak czasu czy tez brak checi z naszej strony , na tym forum udzielamy pomocy i wskazowek do rozwiazywania zadan , taka jest dydaktyka a nie czekanie z Waszej strony na gotowce , te robia odplatnie korepetytorzy !
8 paź 13:50
W.: Stwierdzam tylko fakty, a jeśli dla ciebie to wieśniactwo, to radzę zajrzeć do słownika
8 paź 13:54
Adamm: wieśniactwo emotka
8 paź 13:56
5-latek: No ja pierdole . Nie musisz pomagac . A co do tej pory robil Nie pamagal? Przeiez Pani W moze Pani dac zadanie na zadane .pl a nie wylewac tutaj swich zalow .
8 paź 14:25
W.: Ja nie wylewam swoich żalów.. tylko zadanie dodałam. Myślę że dalsze komentarze już są zbędne
8 paź 14:37