Pole ostrosłupa
abcde: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna równa jest wysokości podstawy. Przekrój
zawierający krawędź boczną i wysokość podstawy jest trójkątem o A cm2.
Trzeba policzyć pole figury.
Dacie jakąś wskazówkę?
8 paź 03:17
Eta:
Popraw treść zadania !
8 paź 12:45
abcde: a co w treści nie tak?
8 paź 12:50
Eta:
Pole przekroju =A cm2
i pytanie : oblicz pole tej figury ( czyli przekroju)?
8 paź 12:55
abcde: Tak pole przekroju równa sie A cm2. Oblicz pole powierzchni calokowitej ostrosłupa.
8 paź 12:57
Eta:
Na przyszłość pisz oryginalną treść zadań , a nie własną twórczość!
8 paź 12:58
abcde: ok zapamietam, a jak to w takim razie rozwiazac?
8 paź 13:00
Eta:
| | 1 | |
Pole przekroju= P(DCW)=A ⇒ A= |
| *3r*H |
| | 2 | |
H=
√9r2−4r2= r
√5 i h
b=
√H2+r2= r
√6
a= 2r
√3
P
c(ostrosłupa) = P
p + P
b
| | 1 | |
Pp= r√3*3r = 3r2√3 i Pb= |
| *2r√3*hb = r√3*r√6= 3r2√2 |
| | 2 | |
ze wzoru na pole przekroju wyznacz "r
2"
2A=3r*r
√5 ⇒ r
2=.......
to P
c= 3r
2(
√3+
√2).............
dokończ
8 paź 13:21
Eta:
Poprawiam chochlika
| | 1 | |
Pb=3* |
| 2r√3*hb=....= 9r2√2 |
| | 2 | |
P
c=3r
2(
√3+3
√2) =...
8 paź 13:49
Eta:
No i następny .......ma to głęboko w ............. jak zwykle
8 paź 14:30