logarytmy - zadania
Kasia: | | log2x4 | |
a) logx28+logx48< |
| |
| | log2x2−4 | |
b) log
x2*log
2x2*log
24x>1
Proszę o pomoc, nie wiem jak się za to zabrać
8 paź 01:46
iteRacja:
a/ założenia zrób jak zawsze na początek
lewa strona skorzystaj z tw. a=/= 1, a>0, b>0
będziesz mieć log o tych samych podstawach
8 paź 10:23
Jerzy:
W zadaniach pozamieniaj na logarytmy o podstawie 2 i podstaw: log2x = t
8 paź 11:05
Kasia: Dziękuję za odpowiedzi, ale nie chce mi to niestety wyjść, może ktoś chociaż jeden mi pokaże?
8 paź 13:59
Jerzy:
Np:
| | log28 | | 3 | | 3 | |
logx/28 = |
| = |
| = |
| |
| | log2(x/2) | | log2x − log22 | | t − 1 | |
8 paź 14:04
Jerzy:
log2x4 = 4log2x = 4t
8 paź 14:05
8 paź 14:06
'Leszek: a) jest w podreczniku gotowy wzor na zamiane postawy logarytmu !
| | log 2 8 | |
Czyli jak proponuje Jerzy : log x/2 8 = |
| = |
| | log 2 (x/2) | |
8 paź 14:11
Eta:

b) D: x>0 i x≠1 i 2x≠1 ⇒ x∊(0,
∞)\ {1/2, 1}
| 1 | | 1 | |
| * |
| *(2+log2x)>1 log2x=t |
| log2x | | 1+log2x | |
[2+t−t(1+t)]*t(1+t)>0
(−t
2+2)*t(t+1)>0
(t+
√2)(t−
√2)*t*(t+1)
<0
log
2x∊(−
√2,−1) lub log
2x∊(0,
√2)
........................
Odp: x ∊(2
−√2, 1/2) U ( 1, 2
√2)
======================
8 paź 14:27