Trojkat prostokatny
5-latek:

Zadanie
Wykaz ze jesli w trojkacie prostokatnym r i R sa odpowiednio promieniami okregu wpisanego i
opisanego to obwod L= 2r+4R
AB= 2R
DC=r i CG=r
AC+CB= AD+CD+CG+GB
AC+CB= AD+GB+2r
ale
AD=AF i GB= FB
AC+CB= AF+FB+2r
ale AF+FB= AB= 2R
AC+CB= 2R+2r
L= AC+CB+AB= 2R+2r+2R= 4R+2r
Ale
Eta z polem muszse pomyslec
ma byc S= r
2+2rR
7 paź 21:17
5-latek: Podbije moze spojrzysz
7 paź 21:25
Eta:

Obwód
prościej: ( wprowadzaj oznaczenia małymi literkami)
a−r+b−r=c i c=2R ⇒ a+b=2r+c⇒ a+b=2r+2R
L=a+b+c=2r+4R
c.n,w
7 paź 21:27
Eta:
Na rysunku ma być b−r
Pole podobnie jak poprzednie z P=xy
Teraz dasz radę
7 paź 21:29
5-latek: Dobrze .
jeszcze pole .
7 paź 21:32
5-latek: TUtaj troche tego nie rozumiem
Bo wedlug Twojego rysunku jest
tutaj juz nie mam wlasciwie co robic
natomiast jesli
P= (a−r)*(b−r) = ab−ar−rb+r
2
Teraz co muszse zrobic ?
a
2+b
2= (a−r+b−r)
2
a
2+b
2= (a+b−2r)
2 ? i to wymnozyc ?
7 paź 22:07
Eta:
ab | | ab | |
| =ab−ar−br+r2 ⇒ |
| =r(a+b)−r2 i a+b=2r+2R |
2 | | 2 | |
7 paź 22:27
5-latek: Dziekuje CI bardzo

Sam niestety nie doszedlbym do tego .
7 paź 22:38