Trojkat i okrag
5-latek:

W trojkat prostokatny ktorego przyprostokatne maja 7 i 24 cm wpisano okrag o promieniu 3 cm
Oblicz dlugosc przeciwprostokatnej
Poprowadzilem proste prostopadle dp bokow i wwyznaczylem punkty stycznosci (akuratnie w
trojkacie prostokatnym latwo.
OF=3 i DO=3 wobec czego twiedzenia o rownosci odcinkow stycznych zawartych miedzy
punktami stycznosci i ppunktem lezacym na zewnatrz okregu
DB= BF= 3
Wobec tego FC= CE= 24−3= 21cm
Tak samo AD= AE= 7−3=4m
Wobec tego AC= AE+EC= 4+21= 25cm
7 paź 17:43
Mila:
Za dużo danych.
Jeżeli masz przyprostokątne, to obliczysz z tw. Pitagorasa przeciwprostokątną.
7 paź 18:12
5-latek: Milu
Takie bylo zadanie .
7 paź 18:22
Eta:
Hej "małolatku"
No to zmierz się z takim zadaniem

Wykaż,że jeżeli w trójkącie prostokątnym długościami promieni okręgów
wpisanego i opisanego są odpowiednio r i R
to pole i obwód są równe :
P=r
2+2rR , L=2r+4r
Powodzenia
7 paź 19:01
5-latek: dziekuje za zadanie

Tak widze ze ono jest z wlasnosci miarowych figur
Zmierze sie z nim (poczytam o tym w ksiazce
na teraz znane mi sa takie wzory
i S= p*r fdzie p to polowa obwodu
Bede oczywiscie myslal nad nim
7 paź 19:16
Eta:

No to jeszcze takie:
Zad.2/
Wykaż,że pole tego trójkąta( na rys.)jest:
P=x*y
7 paź 19:21
5-latek: W tym drugim to zaczalem kombinowac tak
BC=a= x+r
AC=b= y+r
Chyba cos nie tak .
7 paź 19:32
Adamm: 5−latek, jesteś na dobrym tropie
7 paź 19:33
5-latek: To probuje dalej
Tutaj naprawde poddaje sie
7 paź 19:45
Adamm: no, twierdzenie Pitagorasa i finito
7 paź 19:46
5-latek: Przepraszam ale za trudne

Proszse rozpisz to
7 paź 19:50
Adamm: (x+r)2+(y+r)2=(x+y)2
no i, rozpisz sobie
to proste, tylko się nie bój
7 paź 19:51
Eta:
7 paź 19:53
5-latek: tak wlasnie pomyslaem przed chwila
(x
2+2xr+r
2)+(y
2+2yr+r
2)= x
2+2xy+y
2
2xr+2yr+2r
2= 2xy /2
xr+yr+r
2= xy
Dzieki udalo sie
7 paź 19:57
Eta:
7 paź 20:03
Eta:
I teraz zadanie:
Oblicz pole trójkąta prostokątnego wiedząc,że punkt styczności okręgu wpisanego
w ten trójkąt dzieli przeciwprostokątną na odcinki 4 i 6
P=...
7 paź 20:05
5-latek: Jeszcze raz dzieki
Eta a tam we wzorze na obwod to gdzie jest R ?
7 paź 20:06
5-latek: P= 4*6= 24
7 paź 20:08
Eta:
Sorrry
L=2r+4R
7 paź 20:08
5-latek: NIc nie szkodzi .
7 paź 20:17