Styczne wewnetrzne
5-latek:

Dwa okregi nie maja punktow wspolnych i jeden lezy zewnatrz drugiego
promienie tych okregow sa rowne R=13 i r=9
Do okregow tych wykreslono wspolne styczne wewnetrzne ktore przeciely sie ze soba pod kątem
prostym
Obliczyc dlugosci odcinkow tych stycznych zawartych miedzy punktami stycznosci
Umiem skonstruowac styczne wewnetrze do dwoch okregow
ja sie tak meczylem z tym zadaniem

Robilem kostrukcje styczych a tutaj po prostu nalezalo zauwazyc ze OO
1 jest dwusieczna
kąta p

rzeciecia sie stycznych i po zabawie

wtedy OA= AF=13
FB= O
1B= 9
AB= AF+FB=22