Okrag wspolsrodkowy
5-latek:

dane sa dwa okregi wspolsrodkowe
Cieciwa AB okregu zewnetrznego jest styczna do okrego wewnwtrznego w punkcie C Udowodnic ze
AC=CB
Polaczylem srodek O okregow z punktami A i B
Dostalem dwa trojkaty prostokatne ΔOAC i ΔOBC
Trojkaty te sa przystajace gdyz
OA= OB jako promienie okregu zewnwtrznego
Bok OC wspolny dla obu trojkatow jest prostopadly do do stycznej AC
Z cechy przystawania trojkatow prostokatnych BC= AC .
7 paź 13:20
Eta:
ΔOAB równoramienny OC⊥AB ⇒ |OC| =h (OAC) ⇒ teza
7 paź 13:28
5-latek: dziekuje Ci pisalem inne zadanie
7 paź 14:00