matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
Pomocy:
Zbadaj monotoniczność ciągu an, którego suma n początkowych wyrazów dana jest wzorem: Sn = 2n
2
− 3n +7 wiem, że an = Sn − Sn−1, n≥2 skąd wynika , że : S1 = a1 a co dalej? Proszę o pomoc.
28 sty 18:34