potęgi
Gosia: [(−9)10]0,1
6 paź 23:00
===: A może +9☺
6 paź 23:06
Adamm: no bo ten wzór działa tylko dla a>0
6 paź 23:08
Eta:
Jasne

( za dużo było
π.... na rozgrzewkę
(−9)
10= 9
10
(9
10)
0,1= 9
1=+9
6 paź 23:10
Eta:
A "ten" ...........już się wcina !

( i uczy "ojca jak robić....)
6 paź 23:11
===:
6 paź 23:16
Gosia: No właśnie chciałam się Was spytać o zdanie i byłam ciekawa, co napiszecie. Oczywiście, że +9.
Ale nigdzie nie znalazłam tego założenia, że "ten wzór działa tylko dla a>0". W moich
notatkach sprzed lat mam zdefiniowane tylko potęgowanie w grupach
Bo jeśli mamy (−9)10110 to trzymamy się kolejności wykonywania działań czyli
(−9)10*0,1=−9? Bo w powyższym przypadku tylko nawias kwadratowy zmienia nam wynik? Czy
faktycznie istnieje gdzieś zapomniane założenie, że a musi być większe od 0, i nie można
wymnożyć wykładników?
Ten ułamek 110 jest także w wykładniku 10110 tylko mi nie łapie
6 paź 23:40
Gosia:
7 paź 00:54
5-latek: Gosia
Znajdziesz np w ksiazce
matematyka dla klasy 3 piecioletniego technikum i liceum zawodowego Stefan Straszswicz (1972r
na stronie 21 .
7 paź 00:55