przecięcie (rodziny) zbiorów
Milo: Cześć

Mam pytanie odnośnie używania ∩
Konkretnie chodzi mi o taką sytuację:
Na zajęciach z analizy prowadzący zdefiniował rodzinę A = {B ⊆ ℛ; 1∊B i ∀
x(x∊B ⇒ x+1∊B)}
Następnie zdefiniował liczby naturalne:
ℕ = ∩B
B∊A ← to pod znakiem przecięcia, analogicznie jak się pisze np. pod znakiem sumy
(sigma)
Moim zdaniem jednak zapis nie ma sensu, ponieważ (wg. podręcznika Zakrzewski − Guzicki) takim
znakiem "przecinać" można jedynie rodziny zbiorów.
B jest zbiorem, ale nie rodziną zbiorów.
Ja zapisałbym: ℕ = ∩A
Dobrze rozumiem, czy gdzieś się pogubiłem?
6 paź 21:23
Adamm: moim zdaniem jest napisane poprawnie
jest to iloczyn, gdzie B jest jakimś parametrem, który przebiega elementy A
6 paź 21:30
Pytający:
Jak dla mnie też zapis poprawny, równoznaczne z "∩A".
6 paź 21:41