Nierówność trygonometryczna - pomocy!
zagubiony: Podczas rozwiązywania nierówności trygonometrycznej doszedłem do zapisu cosx∊(−√22;0)
u (12,√22). I teraz mam pytanie: jak stąd przejść do odpowiedzi, tzn: x∊ itd..
Wiem, że jest to może dość proste ale jakoś nie mogę sobie z tym poradzić...
6 paź 20:35
Adamm: narysuj sobie f(x)=cosx w układzie współrzędnych
6 paź 20:55
zagubiony: Narysowałem, i co dalej?
6 paź 20:57
5-latek: A dlaczego cosx∊ itd a nie x∊ itd ?
6 paź 21:05
Adamm:

no i odczytujesz z rysunku
π/4<x<π/3 lub π/2<x<3π/4 lub 5π/4<x<3π/2 lub 5π/3<x<7π/4
inaczej
(π/4; π/3)∪(π/2; 3π/4)∪(5π/4; 3π/2)∪(5π/3; 7π/4)
to było w jednym okresie, więc dodajemy 2kπ do nierówności
x należy do sumy zbiorów postaci
(π/4+2kπ; π/3+2kπ)∪(π/2; 3π/4+2kπ)∪(5π/4+2kπ; 3π/2+2kπ)∪(5π/3+2kπ; 7π/4+2kπ)
gdzie k to dowolna liczba całkowita
6 paź 21:07
5-latek: Po drugie .
nie mozna sobie tak pisac i wymagac by ktos byl jasnowidzem
Jaka ta nieronosc ? < > ≤≥?
6 paź 21:08
zagubiony: @Adamm: bardzo bardzo dziękuję!
@5−latek − gdybym znał x∊ to nie byłoby pytania. Wyjściowa nierówność była
(cos2x+cosx−1)/cos2x>2 a to co napisałem to już sama końcówka rozwiązania (po podstawieniu
t=cosx).
6 paź 21:11
5-latek: Niedawno mialem taka sama nirownosc tylko bylo ograniczenie dla 0<x<180o
6 paź 21:52
matfiziak: A mógłbyś spróbować rozwiązać tę moją? Bo ciągle mi nie daje spokoju...
6 paź 22:07
5-latek:

| | √2 | | √2 | |
Wiec rysujesz tak jak napisal Adamm y=cos(x) i proste y= |
| y y= − |
| i y= |
| | 2 | | 2 | |
Odczytujesz rozwiazania
Kropki niezxamamlowane bo nierownosc ostra (to jest dla jednego okresu
dalej napisal CI Adamm
6 paź 22:14
zagubiony: Bardzo Ci dziękuję!
6 paź 22:16