Rozwiąz nierówność
abc: Rozwiąż nierówność :
6 paź 20:30
5-latek: 1. przeniesc wszystko na lewo i <0
Sprowadzic do wspolego mianownika
Postac ilorazowa zamienic na iloczynowa
Wezyk i po zabawie
6 paź 20:50
abc: czyli x(x+3/7)(x+1)2(3−x)<0 ?
6 paź 21:07
5-latek: Zrobie to inaczej pomnoze obie strony nierownosci przez (x+1)2*x2*(3−x)2
Dlatego przez kwadrat mianownikow zeby nie zmienic zwrotu nierownosci
Po pomnozeniu masz
2*(x+1)*x2*(3−x)2+x*(x+1)2*(3−x)2<4*(3−x)*x2*(x+1)2
Teraz wymnoz i wszystko na lewo i <0 poredukuj co sie da i dalej rozwiazauj
6 paź 21:22
Eta:

Założenie: x≠−1, x≠0, x≠3
| (3x+1)(x−3)+4x2+4x | |
| <0 |
| x(x+1)(x−3) | |
...............................
| (7x−3)(x+1) | |
| <0 |
| x(x+1)(x−3) | |
x(7x−3)(x+1)<0
x∊(−
∞, −1) U (0, 3/7)
==================
6 paź 21:41
Mila:
| (3x+1)*(x−3)+4*(x2+x) | |
| <0 |
| x*(x+1)*(x−3) | |
| 3x2−9x+x−3+4x2+4x | |
| <0 |
| x*(x+1)*(x−3) | |
| 7x2−4x−3 | |
| <0⇔ |
| x*(x+1)*(x−3) | |
7x
2−4x−3=0
Δ=16+12*7=100
| | 4−10 | | 3 | | 3 | |
x= |
| =− |
| lub x=1⇔7x2−4x−3)=7*(x+ |
| )*(x−1) |
| | 14 | | 7 | | 7 | |
| | 3 | |
x*7*(x+ |
| )*(x−1)*(x+1)*(x−3)<0 |
| | 7 | |
| | 3 | |
x=0, x=− |
| ,x=−1,x=1, x=3 |
| | 7 | |
| | 3 | |
x∊(−∞,−1)∪(− |
| ,0)∪(1,3) |
| | 7 | |
6 paź 22:02
Mila:
Rysunek się zbuntował.
6 paź 22:03
Eta:
No tak ja mam błąd w liczniku:
(7x+3)(x−1)
Rozwiązanie
Mili jest poprawne
6 paź 22:08
Eta:
A i tak zainteresowania przez abc brak !
6 paź 22:10
Mila:
Cześć Eta, wiało u Ciebie?. U mnie wiatr wyrwał piękne drzewo.
6 paź 22:35
Eta:
Hej

Wiało, wiało ..... ale nic złego się nie stało ( na szczęście
6 paź 23:05
Mila:

To dobrze
6 paź 23:24