Równanie, delta, wart.bezwzględna
Emanuel: |x2−6x+7|=53x−3
Jak to rozwiązać w jakiś cywilizowany sposób?
6 paź 19:40
Janek191:
6 paź 21:07
Janek191:
x = 3
6 paź 21:07
Eta:
x=3 v x=6
6 paź 21:09
Janek191:
Za dużą jednostkę wziąłem

Pozdrowienia dla Ety.
6 paź 21:14
Eta:
| | 5 | |
Założenie : |
| x−3≥0 ⇒ x≥1,8 |
| | 3 | |
| | 5 | | 5 | |
x2−6x+7= |
| x−3 lub x2−6x+7 = − |
| x +3 |
| | 3 | | 3 | |
3x
2−23x+30=0 lub 3x
2−13x+12=0
(3x−5)(x−6)=0 lub (3x−4)(x−3)=0 i x≥1,8
x=6 lub x=3
=== ===
6 paź 21:30