Oblicz C/D
Adek: Oblicz C/D
C={x:x+1x−1<1}
D={x:x−1x2−3<0}
6 paź 18:23
5-latek: Ciżby?
6 paź 18:37
Adek: ma niby wyjść x=(−1,
∞) i mi nie wychodzi
6 paź 19:14
Adek: w D może nie widać ale powinno być x−1/x2−3
6 paź 19:17
5-latek: To nie chodzi kolego /kolezanko o to ze ma wyjsc
Chodzi o zapis
(/) ten symbol raczej stosuje sie jako kreske ulamkowa
A jak chcesz podzielic dwie rozne nierownosci ?
Pewnie chodzi o roznice zbiorow ale to jest inny zapis .
6 paź 19:18
Adek: przepraszam pomyliło mi się z \
powinno być C\D
6 paź 19:19
Adek: Wyszło mi że C=(−∞,1) a D=(−∞, √3)
wiem że na bank coś pokićkałam z obliczeniami tylko nie mogę ogarnąć co
6 paź 19:21
5-latek: To pokaz jak rozwiazujesz piersza nierownosc
U[x+1}{x−1}<1
6 paź 19:24
6 paź 19:28
Adek: x+1/x−1 − x−1/x−1<0
x+1−x+1/x−1<0
2/x−1<0 /*(x−1)2
2(x−1)<0
2x−2<0
2x<2
x<1
x=(−∞,1)
6 paź 19:33
Adek: D≠1
6 paź 19:34
Adek: D:x≠1
6 paź 19:36
5-latek: No dobrze
x∊(−∞,1)
Teraz druga
6 paź 19:37
5-latek: | | x−1 | |
Masz postac ilorazowa |
| <0 |
| | x2−3 | |
zamien na iloczynowa (x−1)(x
2−3)<0 (mozesz bo te postacie maja taki sam znak
6 paź 19:40
Adek: x<1 i x<√3 x<−√3 więc x=(−∞,√3) i D: x≠√3 i−√3
6 paź 19:46
5-latek:


x
3−3x−x
2+3<0
x
3−x
2−3x+3<0
x
2(x−1)−3(x−1)<0
x−1)(x
2−3)<0
x=1 x=
√3 x=−
√3
x∊(−
∞,−
√3)U(1,
√3)
Teraz wrzucaj rozwiazania zbiorow C ii D na os liczbowa i wyznacz ich roznice
6 paź 19:54
Adek: mi wyszło że x=(−√3, 1) bo D (−∞,−√3) a przecież powinno być od −∞ to jak to przecież
skoro różnica to bez D a wyjść ma jakby z D
6 paź 20:07