matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Nierówność z potęgami
Adek:
Rozwiąż równanie: 2
x+1
+2
2−x
<9 Proszę o szczegółowe wytłumaczenie co zrobić z tymi potęgami
To tylko część zadania i bez tego nie mogę dalej ruszyć.
6 paź 17:40
yht:
2
x+1
= 2
x
*2
1
= 2
x
*2 = 2*2
x
2
2
4
2
2−x
=
=
2
x
2
x
2
x+1
+2
2−x
<9
4
2*2
x
+
< 9
2
x
2
x
= t, gdzie t>0
4
2t +
< 9 |*t
t
2t
2
+4 < 9t 2t
2
−9t+4 < 0 Δ = (−9)
2
−4*2*4 = 81−32 = 49 →
√
Δ
= 7
9−7
1
1
t
1
=
=
→ 2
x
=
→ 2
x
= 2
−1
→ x = −1
2*2
2
2
9+7
t
2
=
= 4 → 2
x
= 4 → x = 2
2*2
x∊(−1, 2)
6 paź 17:49
Adek:
Dziękuję bardzo zgadza się z resztą zadania
^^
6 paź 18:02
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick