rozwiąż równania
Robson: Czy może ktoś wyjaśnić jak rozwiązać te dwa równania?
oraz
6 paź 15:21
6 paź 15:22
Mila:
1)
x≠−
√3 i x≠0
1*x=
√3*(
√3+x)
x=3+
√3*x
x−
√x*x=3
x*(1−
√3)=3 /*(1+
√3)
x*(1−3)=3*(1+
√3)
2) rozwiązujesz w podobny sposób, spróbuj sam
6 paź 15:26
Robson: Trochę nie czaję linijki
x −
√x*x=3
rozumiem, że jest tu sprzątania z linijki poprzedniej, ale
√3*x nagle stał się
√x*x
Wynik z podręcznika również jest inny.
6 paź 15:39
Jerzy:
To chochlik ...miało być: x − √3x = 3
6 paź 15:41
Jerzy:
Mila podała wynik po usunięciu niewymierności w mianowniku.
6 paź 15:42
Jerzy:
| 3 | | 3*(1 + √3) | | −3(1 + √3) | |
| = |
| = |
| |
| 1 − √3 | | (1 − √3)(1 + √3) | | 2 | |
6 paź 15:44
Robson: Oki zrozumiałem.
2(2x−3)=1*x*
√7
4x−6=x*
√7
4x+x*
√7=6
x(4+
√7)=6 / : (4 −
√7)
6 paź 15:54
Jerzy:
Nie...
w 4 linijce podziel przez: 4 + √7.
6 paź 15:55
Jerzy:
Potem usuwasz niewymierność mnożąc przez: 4 − √7
6 paź 15:56
6 paź 15:57
Mila:
Tak, błąd był w pisaniu. Dziękuję
Jerzy.
x*(4+
√7)=6 /
*(4−
√7)
x*(4
2−
√72)=6*(4−
√7)
x*(16−7)=6*(4−
√7)
x*9=6*(4−
√7) /:9
6 paź 16:01