ss
Basia;): Jak zrobić takie zadanie proszę o pomoc

Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego, wiedząc że:
a7−a3=120 i a7−a5=96
?
28 sty 18:18
Bogdan:
Skorzystaj z wzoru: an = a1*qn−1, rozpisz tym wzorem podane wyrazy ciągu i rozwiąż
układ równań.
28 sty 18:22
ORZEŁ: Bogdan dobrze doradza
a7−a3=120
a7−a5=96
odejmujemy
a5−a3=24
| | 24 | |
a1(q4−q2)=24 → a1= |
|
|
| | (q4−q2 | |
a7−a3=120
a1*q
6−a1*q
2=120 podstaw za a1 otrzymaną wartosć i policz q
można też zacząć od wyliczania a1, to zależy od humoru

Powodzenia
28 sty 18:33
Basia;): Ok spróbuje jak coś to napiszę
28 sty 18:41
Basia;): | −24 | | −24 | |
| * q6 − |
| * q2 = 120 |
| q4−q2 | | q4−q2 | |
Zrobiłam tak jak powiedzieliście i co dalej zrobić z taką brzydotą ?
28 sty 19:37
ORZEŁ: pomagam
28 sty 20:11
ORZEŁ: | 24 | | 24 | |
| *q2*q4− |
| *q2=120
|
| q2(q2−1) | | q2(q2−1) | |
| 24 | | 24 | |
| *q4− |
| =120
|
| (q2−1) | | (q2−1) | |
24*q
4−24=120 ( q
2−1) /24
q
4−1=5q
2−5
q
4−5q
2+4=0
(q
2−1)(q
2−4)=0
q=1 lub q= −1 lub q=2 lub q= −2 q>0
gdy q=1 jest ciąg stały
q=2
a1(q
4−q
2)=24
12 * a1=24
a1=2 chyba jest dobrze
28 sty 20:22
Basia;): Dziękuję Ci bardzo bardzo
28 sty 21:36
Karolina199330: nic z tego nie rozumiem...

to jest straszne..
12 sty 17:54