wykaż, że ...
Antek: Wykaż, że liczba
3√120 + 3√120 + 3√120 + ... jest naturalna
6 paź 13:18
Jerzy:
Tam jest cały czas 3√120 ?
6 paź 13:21
Antek: tak, to wszystko jest pod duzym pierwiastkiem 3 stopnia, potem kolejny ...
6 paź 13:22
Antek: i pod kolejnym nastepny pierwiastek ... nie mam pojecia jak za to sie zabrac
6 paź 13:23
Blee:
Innymi slowy masz:
120
1/3 + 120
1/9 + ...
Taka oto nieskonczona sume ciagu geometrycznego policzyc.
Do dzieła
6 paź 13:24
Antek: dzieki

! juz sie zabieram
6 paź 13:25
6 paź 13:26
Blee:
Napisz nam jakie masz a1 a jakie q
6 paź 13:27
Antek: a1=1201/3
q = 120−2/9
6 paź 13:29
Antek: Suma (1201/3) / (1−120−2/9)
6 paź 13:31
Antek: nie wiem jak to jeszcze przeksztalcic ...
6 paź 13:32
Blee:
q = 120−1/9
6 paź 13:34
Antek: dlaczego?
6 paź 13:35
Blee:
Niee ... dobrze q miales
6 paź 13:36
Antek: uff, ale co dalej?
6 paź 13:40
Blee:
| | x5 | |
Wiec masz taka postac |
| |
| | x2−1 | |
Gdzie x to
9√120
6 paź 13:46
Antek: ok, rozumiem to przeksztalcenie, ale jak nas to zbliza do wykazania ze to jest liczba
naturalna?
6 paź 13:52
Antek: Blee dzieki za pomoc, inaczej podszedlem do tego iaczej, przyrownalem całosc do a, podniosłem
do 3 potegi i wyszedl wielomian

, reszta poszla gladko
6 paź 13:58
Blee:
Wlasnie mialem pisac zeby tak do tego podejsc

Najwazniejsze ze sie udalo
6 paź 14:09
Antek: tak, jeszcze raz dzieki
6 paź 14:10
Adamm: x=3√120+3√120+3√120+...
x=3√120+x
x3=120+x
x3−125=x−5
(x−5)(x2+5x+25)=x−5
x=5 lub x2+5x+24=0
x=5
6 paź 14:47
Adamm: nie wiem skąd się wam wziął ten ciąg geometryczny
w końcu suma potęg nie równa się potędze sumy
6 paź 14:51
Janek191:
6 paź 15:34