Pomocy
Ania: log5x*log2/3x>log2/35
6 paź 11:36
Ania: Pr o pomoc
6 paź 11:36
Jerzy:
x > 0
| | log2/3x | |
⇔ |
| *log2/3x > log2/35 |
| | log2/35 | |
a teraz dasz radę ?
6 paź 11:40
Blee:
Dzielisz obustronnie przez log
2/3x. (I rozbijasz na dwa warunki)
| | 1 | |
Nastepnie zamieniasz: |
| = logx 2/3. (Zalozenia) |
| | log2/3x | |
Nastepnie stosujesz wzor: log
ab * log
bc = log
ac
6 paź 11:42
'Leszek:
Dziedzina : x> 0
log5 x = t , ⇒ x= 5t ⇒ log2/3 x = t *log 2/3 5 ⇒ t = ..... i podstaw do rownania
......
6 paź 11:43
Jerzy:
@[P
Blee ... na jakiej podstawie dzielisz obustronnie przez: log
2/3x ?
6 paź 11:44
Eta:
x>0
log2/3xlog5x>log2/35
xlog5x<5 log5x=t ⇒ x=5t
5t2<51
t2<1 ⇒ t∊(−1,1)
log5x>−1 i log5x<1
x>1/5 i x<5
Odp: x∊(1/5 , 5)
===========
6 paź 11:58