Całka
Studenciak: ∫xe
2xdx
| | 1 | |
Mi wychodzi |
| (2xe2x−e2x) |
| | 2 | |
A w kalkulatorze wychodzi 1/4
Mi 1/2 wyszła z podstawienia, t=2x
6 paź 10:13
Jerzy:
Tą całkę oblicza sie przez części.
6 paź 10:16
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
... = |
| xe2x − |
| ∫e2x dx = |
| xe2x − |
| e2x |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
6 paź 10:32
'Leszek: Zawsze sprawdzaj wynik calkowanie przez obliczenie pochodnej uzyskanego wyniku !
Dla Twojego rozwiazania:
[ 0,5( 2xe2x − e2x ] ' = [ 0,5e2x ( 2x −1)] ' = e2x ( 2x−1) + 0,5e2x 2 =
= e2x ( 2x)
Czyli nie otrzymujesz funkcji podcalkowej , wiec jest blad !
6 paź 11:36