proszę o rozwiązanie
Anna: funkcja f jest określona wzorem
| | x−6 | |
{ |
| jeśli x ∊ < −3;4> |
| | x+3 | |
f(x) = { x
2 −9 jeśli x∊ ( −
∞; −3 ) ∪ (4 ; +
∞ )
a) oblicz współrzędne punktu wspólnego wykresu funkcji f i osi OY
b) wyznacz miejsca zerowe funkcji f
c) wyznacz wszystkie argumenty dla których wartość funkcji wynosi 6
6 paź 09:56
Jerzy:
Po pierwsze popraw zapis < − 3; 4> nie może być dziedziną pierwszej funkcji.
a) policz: f(0)
b) Kiedy f(x) = 0 ?
c) Rozwiąż: f(x) = 6
6 paź 10:03
5-latek: Jerzy wedlug mnie moze bo f(x) to funkcja sklejana
6 paź 10:09
Jerzy:
Nie ... w takim przypadku , kiedy wyrażenie opisujące dany fragment funkcji nie istnieje,
podaje się wartość funkcji w punkcie jej nieokreśloności.
6 paź 10:13
Jerzy:
Ile Twoim zdaniem wynosi f(4) ?
6 paź 10:14
5-latek: Narysowalem wykres tej funkcji i masz racje Jesli juz to x∊<−3,3>
6 paź 10:16
5-latek: Doswiadczenie tutaj wzielo góre
6 paź 10:17
Jerzy:
Równie dobrze mógł autor podać wartość funkcji dla x = −3 i byłoby OK
6 paź 10:17
Jerzy:
Albo , dla pierwszego członu: x ∊ (−3;4>
6 paź 10:18
Anna: przepraszam ale tekst który podał nauczyciel jest skserowany i możliwe że pierwsza funkcja
ma dziedzinę x ∊ (−3; 4>
6 paź 10:25
5-latek:

A juz teraz wiem czemu
x=−3 asymtota pionowa (dla x=−3 jest nieokreslona
6 paź 10:27
Jerzy:
Wtedy w drugim członie popraw pierwszy przedział na: (−∞;3>
A teraz działaj.
6 paź 10:28
Jerzy:
| | x − 6 | |
małolat .. przecież wyrażenie: |
| nie istnieje dla x = − 3 |
| | x + 3 | |
6 paź 10:30
5-latek: No tak . P{otrzebowalem troche na to czasu
6 paź 10:32
Anna: a) z osią OY f(0) = −2
b) miejsca zerowe to f(0) = 6 f(3) = 0 ale f(−3 ) =0 ∉Df
x
2 − 9 =6
punkt c nie wiem czy dobrze zrozumiałam
6 paź 10:41
Jerzy:
b)
| x − 6 | |
| = 0 ⇔ x = 6 , ale x = − 6 nie należy do <−3;4> |
| x+6 | |
x
2 − 9 = 0 ⇔ x = 3 lub x = −3 i tylko x = −3 spełnia warunek.
c)
w którym przedziale jest argument x = 6 ?
6 paź 10:46
5-latek: Z osia OY masz jeszcze drugi punkt z funkcji y=x2−9 czyli (0,−9)
6 paź 10:49
Jerzy:
małolat ... pomyśl jeszcze raz
6 paź 10:51
Anna: przepraszam
| x−6 | |
| = 6 ⇒ x=2,4 ∊Df bo x∊(−3;4> |
| x+3 | |
x
2 −9 =6
x
2−15=0
x
2 =15
6 paź 10:56
5-latek:

Boże ja odczytalem odwrotnie przedzialy
6 paź 10:58
Jerzy:
Policz jeszcze raz pierwszy podpunkt c i dokończ drugi.
6 paź 11:00