Dla jakiej wartości parametru
kabaczek: Dla jakiej wartości parametru k rozwiązaniem nierówności kx+4 > k2+2x
jest przedział (3,+∞)?
6 paź 09:15
Jerzy:
Zacznij od obliczenia x.
6 paź 09:17
Jerzy:
Albo prościej:
kx + 4 > k2 + 2x ⇔ kx − 2x − k2 + 4 > 0
Niech: f(x) = (k − 2)x − k2 + 4 i masz funkcję liniową.
Teraz badasz dla jakich k , spełniony jest warunek : f(x) > 0
6 paź 09:22
Adamm: (k−2)(x−(k+2))>0
k=2, to nierówność nie jest spełniona
k>2 to
x>k+2 i mamy mieć k+2=3 czyli k=1, sprzeczność
k<2 to
x<k+2 czyli rozwiązaniem jest przedział (−∞; k+2)
czyli wniosek − nierówność nie jest spełniona dla żadnego k
6 paź 10:39
Adamm: miałem na myśli, że zbiorem rozwiązań nierówności nie jest ten przedział dla żadnego k
6 paź 10:48