matematykaszkolna.pl
proszę o rozwiązanie Anna: zbadaj równowartościowość funkcji f(x) = 3x2 −1 dla x ∊R oraz g(x)= 2x +4 dla x ∊ <−4; 2> f(x1) =f(x2) ⇒ x1 = x2 3x12 −1 =3x22 −1 ⇒ x1 =x2 g(x1)=g(x2) ⇒ x1 = x2 2x1+4 = 2x2 +4 ⇒ x1 =x2 dla x ∊ <−4;2> ale co z przedziałem
6 paź 08:49
Jerzy: A co to jest funkcja równowartościowa ?
6 paź 08:53
5-latek: Dwie funkcje liczbowe jednej zmiennej sa rownowartosciowe jesli ich obszary okreslonosci (dziedziny sa identyczne oraz wartosci obu funkcji sa sa rowne dla kazdej liczby z dziedziny
6 paź 08:58
Jerzy: Gdzie znalazłeś taką definicję ?
6 paź 09:01
Anna: przepraszam ma tam być napisane różnowartościowość a nie równowartościowość
6 paź 09:02
Jerzy: No właśnie emotka Znasz definicję takiej funkcji ?
6 paź 09:03
5-latek: Jerzy Jan Lesniak O funkcjach jednej zmiennej BM nr 14 (1963r)
6 paź 09:07
Jerzy: Przyznam Ci sie szczerze,że nigdy nie spotakałem się z takim pojęciem emotka
6 paź 09:08
5-latek: rysunekDla pierwszej funkcji y=3x2−1 podajemy kontrprzyklad dla x=−1 f(x)= 2 i x=1 f(x)=2 funkcja nie jest roznowartoscowa Dla drugiej sama
6 paź 09:10
Jerzy: Funkcja jest różnowartościowe jeżeli: ⋀ x1,x2 ∊ D : x1 ≠ x2 jest: f(x1) ≠ f(x2) ⇔ f(x1) − f(x2) ≠ 0 f(x1) − f(x2) = 3x12 −1 − 3x(22 +1 = 3(x1 + x2)(x1 − x2) Widać,że dla: x1 = − x2 f(x1) = f(x2) , a więc nie jest róznowartościowa .
6 paź 09:11
5-latek: Tylko zauwaz ze tam sa porownane dwie funkcje Nie ma jednej funkcji rownowartosciowej emotka
6 paź 09:12
Jerzy: 2) f(x1) − f(x2) = 2x1 + 4 − 2x2 − 4 = 2(x1 − x2) ≠ 0 dla dowolych róxnych x1 , x2 czyli funkcja jest różnowartościowa
6 paź 09:14
Jerzy: W zadaniu jest mowa o różnowartościowości.
6 paź 09:15
Jerzy: I nie widzę w treści żadnego porównania , natomiast widzę słowo "zbadaj"
6 paź 09:16
5-latek: Tak pozniej poprawila jesli natomiast nie porawilaby to te funkcje f(x) i g(x) nie sa rownowartosciowe bo ich dziedziny nie sa rowne .
6 paź 09:19
5-latek: natomiast jesli chodzi o roznowartosciowsc to kiedys Godzio mi odpisal ze jesli podamy kontrprzyklad na to ze dla dwoch argumentow wartosci funkcji sa rowne to nie musimy badac z defincji roznowartosciowosci
6 paź 09:22
Anna: dziękuję
6 paź 09:24
Jerzy: małolat .. z całym szacunkiem dla Godzia , nie jest on dla mnie wyrocznią. Co wiecej w poleceniu zadania masz słowo zbadaj , a nie wykaż ( pokaż ) , co stanowi dużą różnicę. Dla wykazania różnowartościowośći funkcji liniowej, ciężko jest podać kontrprzykład.
6 paź 09:26
Blee: 5−latek zadanie nie polegalo na porownaniu dwoch funkcji tylko to byly dwa osobne podpunkty. Natomiast prawda jest ze wystarczy podac jeden przyklad dla ktorego (w zadanym przedziale) funkcja nie jest roznowartosciowa aby mozliwe bylo napisanie ze ona nie jest (w zadanym przedziale), jednak do tego potrzebna jest wiedza o tym jak (pi razy oko) wyglada wykres funkcji a tej wiedzy autorka nie posiada. Autorka bedzie takie zadania robila 'jak automat' wiec bedzie robila to z definicji
6 paź 09:44
5-latek: Ze slowem zbadaj , wykaz, pokaz jest tak samo jak ze slowem uzasadnij udowodnij . Kiedys uzasdnilem slownie ze y=x*|x| jest roznowatosciowa to Kacper (nauczyciel) napisal ze mam to udowodnic . W ksiazce Anusiak do klasy 1 tak samo napisal o kontrprzykladzie . Tak samo Gewert Skoczylas . Poza tym Anna powinna znac wykres funkcji kwadratowej i wiedziec ze nie jest ona rosnaca albo malejaca w calej swojej naturalnej dziedzinie tak samo powinna znac wykresy innych funkcji jednej zmiennej z liceum bo to jest studentka . Co do funkcji liniowej to nie zartuj sobie emotka
6 paź 09:48
5-latek: Dzien dobry Ajtek emotka
6 paź 09:51
Jerzy: Może "krakowskim targiem" ..... jeśli w treści zadania jest "zbadaj na podstawie definicji różnowartościowość funkcj " , to robimy tak jak pokazałem, w innym przypadku dopuszczmy kontrprzykład emotka
6 paź 09:53
5-latek: Dobrze Krakowianinie emotka
6 paź 10:05
Jerzy: emotka
6 paź 10:07