proszę o rozwiązanie
Anna: zbadaj równowartościowość funkcji f(x) = 3x2 −1 dla x ∊R
oraz g(x)= 2x +4 dla x ∊ <−4; 2>
f(x1) =f(x2) ⇒ x1 = x2
3x12 −1 =3x22 −1 ⇒ x1 =x2
g(x1)=g(x2) ⇒ x1 = x2
2x1+4 = 2x2 +4 ⇒ x1 =x2 dla x ∊ <−4;2>
ale co z przedziałem
6 paź 08:49
Jerzy:
A co to jest funkcja równowartościowa ?
6 paź 08:53
5-latek: Dwie funkcje liczbowe jednej zmiennej sa rownowartosciowe jesli ich obszary okreslonosci
(dziedziny sa identyczne oraz wartosci obu funkcji sa sa rowne dla kazdej liczby z
dziedziny
6 paź 08:58
Jerzy:
Gdzie znalazłeś taką definicję ?
6 paź 09:01
Anna: przepraszam ma tam być napisane różnowartościowość a nie równowartościowość
6 paź 09:02
Jerzy:
No właśnie
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Znasz definicję takiej funkcji ?
6 paź 09:03
5-latek: Jerzy
Jan Lesniak O funkcjach jednej zmiennej
BM nr 14 (1963r)
6 paź 09:07
Jerzy:
Przyznam Ci sie szczerze,że nigdy nie spotakałem się z takim pojęciem
6 paź 09:08
5-latek:
![rysunek](rys/134106.png)
Dla pierwszej funkcji y=3x
2−1 podajemy kontrprzyklad dla x=−1 f(x)= 2 i x=1 f(x)=2 funkcja
nie jest roznowartoscowa
Dla drugiej sama
6 paź 09:10
Jerzy:
Funkcja jest różnowartościowe jeżeli:
⋀ x1,x2 ∊ D : x1 ≠ x2 jest: f(x1) ≠ f(x2) ⇔ f(x1) − f(x2) ≠ 0
f(x1) − f(x2) = 3x12 −1 − 3x(22 +1 = 3(x1 + x2)(x1 − x2)
Widać,że dla: x1 = − x2 f(x1) = f(x2) , a więc nie jest róznowartościowa .
6 paź 09:11
5-latek: Tylko zauwaz ze tam sa porownane dwie funkcje
Nie ma jednej funkcji rownowartosciowej
6 paź 09:12
Jerzy:
2)
f(x1) − f(x2) = 2x1 + 4 − 2x2 − 4 = 2(x1 − x2) ≠ 0 dla dowolych róxnych x1 , x2
czyli funkcja jest różnowartościowa
6 paź 09:14
Jerzy:
W zadaniu jest mowa o różnowartościowości.
6 paź 09:15
Jerzy:
I nie widzę w treści żadnego porównania , natomiast widzę słowo "zbadaj"
6 paź 09:16
5-latek: Tak pozniej poprawila
jesli natomiast nie porawilaby to te funkcje f(x) i g(x) nie sa rownowartosciowe bo ich
dziedziny nie sa rowne .
6 paź 09:19
5-latek: natomiast jesli chodzi o roznowartosciowsc to kiedys Godzio mi odpisal ze jesli podamy
kontrprzyklad na to ze dla dwoch argumentow wartosci funkcji sa rowne to nie musimy badac z
defincji roznowartosciowosci
6 paź 09:22
Anna: dziękuję
6 paź 09:24
Jerzy:
małolat .. z całym szacunkiem dla Godzia , nie jest on dla mnie wyrocznią.
Co wiecej w poleceniu zadania masz słowo zbadaj , a nie wykaż ( pokaż ) ,
co stanowi dużą różnicę.
Dla wykazania różnowartościowośći funkcji liniowej, ciężko jest podać kontrprzykład.
6 paź 09:26
Blee:
5−latek zadanie nie polegalo na porownaniu dwoch funkcji tylko to byly dwa osobne podpunkty.
Natomiast prawda jest ze wystarczy podac jeden przyklad dla ktorego (w zadanym przedziale)
funkcja nie jest roznowartosciowa aby mozliwe bylo napisanie ze ona nie jest (w zadanym
przedziale), jednak do tego potrzebna jest wiedza o tym jak (pi razy oko) wyglada wykres
funkcji a tej wiedzy autorka nie posiada.
Autorka bedzie takie zadania robila 'jak automat' wiec bedzie robila to z definicji
6 paź 09:44
5-latek: Ze slowem zbadaj , wykaz, pokaz jest tak samo jak ze slowem uzasadnij udowodnij .
Kiedys uzasdnilem slownie ze y=x*|x| jest roznowatosciowa to Kacper (nauczyciel) napisal ze
mam to udowodnic .
W ksiazce Anusiak do klasy 1 tak samo napisal o kontrprzykladzie . Tak samo Gewert Skoczylas
.
Poza tym Anna powinna znac wykres funkcji kwadratowej i wiedziec ze nie jest ona rosnaca
albo malejaca w calej swojej naturalnej dziedzinie
tak samo powinna znac wykresy innych funkcji jednej zmiennej z liceum bo to jest studentka .
Co do funkcji liniowej to nie zartuj sobie
6 paź 09:48
5-latek: Dzien dobry
Ajtek
6 paź 09:51
Jerzy:
Może "krakowskim targiem" ..... jeśli w treści zadania jest "zbadaj na podstawie definicji
różnowartościowość funkcj " , to robimy tak jak pokazałem, w innym przypadku dopuszczmy
kontrprzykład
6 paź 09:53
5-latek: Dobrze
Krakowianinie
6 paź 10:05
Jerzy:
6 paź 10:07