Wartośc wyrażenia - logarytmy
beti19: Proszę o pomoc i wytłumaczenie poniższego zadania:
Wartość wyrażenia log7(72+73) jest równa :
a) 5
b) log735
c) 2+log78
d) log72 + log73
6 paź 07:29
Blee:
72 + 73 = 72*8
Nastepnie korzystasz ze wzoru
loga(b*c) = logab + log ac
6 paź 07:49
Jerzy:
Czyli: log7(72*8) = log772 + log78 = 2log77 + log78 = 2 + log78
6 paź 08:00
beti19: dziękuję Blee ale nie bardzo rozumiem skąd się wzięło 72*8 z czego to wynika ?
6 paź 12:56
Jerzy:
72 + 73 = 72(1 + 7) = 72*8
6 paź 12:58