Trojkat i kwadrat
5-latek:

Na przeciwprostokatnej AB trojkata prostokatnego ABC zbudowano kwadrat o boku AB po
przeciwnej stronie AB niz punkt C
Niech O oznacza srodek kwadratu
Udowodnij ze polprosta CO jest dwusieczna kąta prostego C
Kąt AOB jest kątem prostym bo przekatne kwadratu sie polowia pod katem prostym
Wobec tego Δ AOB jest trojkatem rownoramiennym
Wobec tego OD jest dwusieczna kąta AOB
Kąt wpisany AOB i kąt wpisany ACB maja jednakowe miary 90
o
Z rownosci tych kątow opartych na tej samej cieciwie AB wynika z e CO jest dwusieczna kata
ACB
Tak to sobie wytlumaczylem
Zadanie jest w dziale o kątach w kole wiec pewnie nalezy zauwazyc jkaies inne kąty .
5 paź 23:02
Mila:
1) Na czworokącie ACBO można opisać okrąg ( sumy kątów przeciwległych mają po 180o),
środek okręgu leży w środku przeciwprostokątnej AB
2)
∡ACO− kąt wpisany oparty na cięciwie AO
∡BCO−kąt wpisany oparty na cięciwie BO
|AO|=|BO|⇔
∡ACO≡∡BCO zatem CO jest dwusieczną kąta ACB
II sposób
1) jw.
2)
∡ACO− kąt wpisany oparty na cięciwie AO
∡ABO−kąt wpisany oparty na cięciwie AO⇔|∡ABO|=45o ⇔
|∡ACO|=|∡BCO|=45o
5 paź 23:27
5-latek: dzieki
Milu
5 paź 23:31
Mila:
Jak samopoczucie? Lepiej? U mnie mocno wieje.
5 paź 23:33
5-latek: Milu
Trche sie poprawilo bo biore antybiotyk (dobrze ze poszsedlem wczesniej do lekarza)
Ale jeszce boli w piersiach jka kaszle
U mnie tez mocna wialo ale teraz juz mniej . Nawet na chwile wylaczyli swiatlo
5 paź 23:47
5-latek: Dobranoc
6 paź 00:17