Dzielniki liczby oraz potęgi
Em: Znaleźć wszystkie dzielniki liczby 5
6 − 2
6
oraz obliczyć, tylko chodzi o jakąś metodę, a nie wynik samego działania
1) 298
2
2) 26
2 − 21
2
Proszę o pomoc przy rozwiązaniu zadań, przyjmę każdą wskazówkę
5 paź 22:59
Janek191:
56 − 26 = (53)2 − (23}2 = ( 53 − 23)*(53 + 23} = (125 − 8)*133 = 117*133
5 paź 23:04
Janek191:
= 3*3*13* 7*19
I teraz wypisz wszystkie dzielniki
5 paź 23:09
Janek191:
262 − 212 = ( 26 − 21)*(26 + 21) = 5*47
Dzielniki : 1, 5, 47, 235
5 paź 23:11
5-latek: 2982= (300−2)2 i wzor (a−b)2=
262−212= (26−21)(26+21)= 5*47= 235
wzor (a2−b2= (a+b)(a−b)
5 paź 23:12
Em: Super, dziękuje za pomoc
5 paź 23:17
Mila:
298=2*149
149− liczba pierwsza
2982 =22*1492
Liczba 298 2 ma (2+1)*(2+1)=9 różnych dzielników
5 paź 23:32
ttt: 20202020
12 gru 12:36