proszę o rozwiązanie
Anna: funkcje f(x) = (a−x)2 oraz g(x) = x2 − 8 gdzie x ∊ R przyjmują tę samą wartość
dla argumentu 3
a) wykaż że istnieją dwie liczby a spełniające warunki zadania
b) dla wyznaczonej większej liczby a oblicz najmniejszą oraz największą wartość funkcji f
w przedziale < 2 ;5 >
a) g(3) = 9 − 8 = 1 = f(x) (a−3)2= 1
a2 −6a +9 −1 =0
a2 −6a +8 = 0
Δ =4
a1 =2 a2 = 4
b) dla a =4 f(x) = (4 − x)2 f(2) = 4 f(5) = 1
5 paź 22:53
Janek191:

f(4) = 0
y
min = f(4) = 0
5 paź 23:00
Anna: dziękuję
5 paź 23:02