Potęgi
Sheritz: Hejka,gdzie popełniłam błąd, bo robię 7 raz i nie wychodzi mi.
5 paź 22:08
5-latek: tego nawet najstarsi górale nie wiedza .
Wiesz dlaczego ?
5 paź 22:10
Sheritz: Nie mam pojęcia jak to zapisać, natomiast tam jest 81 do −34
5 paź 22:12
Janek191:
| | 1 | |
81−34 = ( 34)−34 = 3−3 = |
| |
| | 27 | |
5 paź 22:14
Sheritz: Janek191,tam jest cale rownanie, tylko jest 81 do −3/4 i reszta tego zadania
5 paź 22:16
Janek191:
√12 = √4*3 = 2√3
3√72 = 3√8*9 = 2 3√9
5 paź 22:17
Sheritz: Powinno wyjsx 3−196
5 paź 22:17
5-latek: Dlatego ze nie przedstawiono obliczen a robisz to juz 7 raz
5 paź 22:18
Sheritz: Tyle mi wyszlo, ale pozniej nie wychodzi
5 paź 22:18
Janek191:
Podstaw i licz
5 paź 22:18
Sheritz: Tyle sama rozwiazalam do tego stopnia i dalej mi sie cos miesza
5 paź 22:19
Janek191:
| | | | √3 | | 30,5 | |
... = |
| = |
| = |
| = |
| | 2 3√9 | | 27 3√9 | | 33 * 323 | |
5 paź 22:23
Janek191:
I wyszło
5 paź 22:28
Sheritz: Niezbyt rozumiem skad nagle 27 sie przeniolso.
Do tej pory robilam tak
(3−3*2*30,5)/(2*3√32)
5 paź 22:31
Sheritz: Skracałam dwójki i dalej odejmowalam potęgi
5 paź 22:31
Janek191:
Dzielenie ułamków
5 paź 22:33
Sheritz: Ok, a gdzie w takim razie w moim rozumowaniu jest błąd?
5 paź 22:34
5 paź 22:34
Janek191:
3√32 = 323
5 paź 22:35
Janek191:
| | 11 | | 3 | | 22 | | 19 | |
0,5 − |
| = |
| − |
| = − |
| |
| | 3 | | 6 | | 6 | | 6 | |
5 paź 22:37
Sheritz: Ok, dziękuję
5 paź 22:38