gosia: oblicz objętość V ostrosłupa prawidłowego czworokątnego , jeśli jego krawędz boczna o dł.
d=5 nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod kątem 60stopni.
dziękuje i pozdrawiam
11 lis 15:04
coco:
narysuj rys ( to Ci pomoże zauwazyć Δ-t prostokatny
w którym d =5 ---przeciwprost.
1/2a *
√2 ---przyprostok. h ---druga przyprost.
wiec
sin 60
0 = h/d → h = 5 *
√3 /2
podobnie cos 60
0 = 1/2a *
√2 /d → 1/2a *
√2 = 1/2*5
→ a
√2 =5 → a = 5
V = 1/3 a
2* h V= 1/3*25 * 5/2 *
√3 = 125/6 *
√3
odp V = 125/6 *
√3 
11 lis 15:34