granice
jan: Hej, jak mam takie zadanie. Wykaż że funkcja jest ciagla w punkcie x0= 2.
| | ⎧ | 6− x2 dla x<2 | |
| f(x) = | ⎩ | x dla x≥ 2 |
|
to musze policzyć
lim x−> 2
−
lim x−> 2
+
i tu pytanie czy mam liczyć
lim x−> 2 czy f(x0) .
głupie pytanie ale się pogubiłem w tym
5 paź 21:49
Pytający:
Musi zachodzić:
lim
x→2− f(x)=lim
x→2+ f(x)=f(2)
Jako że w funkcji jest "dla x≥2", z automatu będzie lim
x→2+ f(x)=f(2). A czy to oczywiste,
czy musisz to objawić wszem i wobec − nie mnie oceniać.
5 paź 21:54
Saizou :
Warunek na to aby funkcja f była ciągła w punkcie x0 to limx→x0f(x)=f(x0)
zatem musimy sprawdzić czy limx→2=f(2).
5 paź 21:54
iteRacja : masz
1/ sprawdzić czy funkcja jest określona w tym punkcie czyli sprawdzasz, jaka jest wartość f(x)
2/ liczysz granice jednostronne
3/ ustalasz, czy wszystkie trzy wartości są równe
5 paź 21:57
jan: Dziękuję bardzo

Już jasne
5 paź 22:01