matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja homograficzna
kamil:
hej proszę o pomoc w doporoiwadzniu tej funkcji do f homograficznej
3x+5
2x−3
5 paź 21:47
5-latek:
To nazwyczajniej w swiecie sobie podziel np pisemnie
5 paź 21:52
5-latek:
Albo tak
3
3
9,5
y=U{
(2x−3)+9,5}}{2x−3}}=
+
2
2
2x−3
5 paź 21:59
Jack:
3x+5
5
3(x+
)
3
3
3
8
(x−
+
)
2
2
=
=
*
=
2x−3
3
2(x−
)
2
2
3
(x−
)
2
3
8
2
3
4
=
*(1 +
) =
*(1 +
) =
2
3
(x−
)
2
2
3
(x−
)
2
6
3
=
+
3
x−
2
2
5 paź 22:02
Janek191:
3 x + 5
1,5 x + 2,5
1,5*( x − 1,5) +4,75
f(x) =
=
=
=
2 x − 3
x − 1,5
x − 1,5
4,75
= 1,5 +
x − 1,5
5 paź 22:03
kamil:
dziękuje
5 paź 22:09
Janek191:
U Jacka jest pomyłka
5 paź 22:10