równanie
Anonim: 7* 4x−4x+1=26+7* 4x−1
jak to rozwiązać? czy chodzi o inny zapis 4x+1 wiem że 4 to 2 do 2 ale co dalej? przerzucam
na jedną stronę, wyłączam 7 przed nawias i co dalej?
5 paź 21:10
5-latek: Przy mnozeniu wykladniki sie dodaje
wiec 4x*41= 4x+1
Przy dzieleniu sie odejmuje
5 paź 21:12
5-latek:
Ale to chyba nie o to chodzilo
4x+1= 22x+2
5 paź 21:16
iteRacja: wyrazy z potęgą 4 na lewą stronę, 26 na prawą
dalej 4x−1 trzeba wyłączyć przed nawias
5 paź 21:20
Anonim: 7*2x−2*22x=26+3*7*22x jaki jjest następny krok? uporządkowałam to
7*2x(1−3)−2{2x}=26
5 paź 21:22
Janek191:
| | 1 | |
7*4x − 4*4x = 26 + 7* |
| *4x |
| | 4 | |
| | 7 | |
3*4x − |
| *4x = 26 / * 4 |
| | 4 | |
12*4
x − 7*4
x = 104
5*4
x = 104 / : 5
4
x = 20,8
log
4 ( 4
x) = log
4 20,8
x = log
4 20,8
==============
5 paź 21:22
Anonim: bardzo dziękuję zrozumiałam
5 paź 21:29