Zbiory
Hiro: Zbiory
Ile liczb postaci 1/2k gdzie k jest liczbą całkowitą należy do zbioru A∩B?
b) A=(−2;∞), B=<−1;1)U(2;3)
c) A=(−1;0>, B=<−2;2)U(3;5)
d) A=<1;6>, B=(2;3>U<4;5>
5 paź 20:35
5-latek:

w b ) jedna
Pozostale przypadki podobnie
5 paź 20:50
Hiro: Z odpowiedzi wynika, że:
b) 5
c) 2
d) 5
Problem w tym, że nie wiem jak to rozwiązać...
5 paź 21:01
iteRacja:
5−latku witaj ponownie w dniu dzisiejszym!
| | 1 | | 1 | |
Hiro, czy chodzi w treści jest |
| , czy może |
| *k (wtedy jest pięć rozwiązań) |
| | 2k | | 2 | |
5 paź 21:16
5-latek: Dobry wieczor

Juz myslalem ze sie pogniewalas na mnie .
5 paź 21:19
Hiro: W treści jest 12k
5 paź 21:22
5-latek: ja to zadanie zrozumialem tak
do zbioru A∩B naleza dwie liczby calkowite K k=−1 ik=0
Przez o dzielic nie wolno wiec zostaje
| | 1 | |
nawet jesliby likczba byla postaci |
| k to wtedy dwie liczby ale moze nie tak zrozumialem |
| | 2 | |
5 paź 21:27
iteRacja : Panowie czyli ostatecznie ustalamy
| | 1 | |
Ile liczb postaci |
| *k należy do zbioru A∩B, jeśli k jest liczbą całkowitą ? |
| | 2 | |
dlaczego tak? bo wtedy nasze rozwiązanie zgodzi się z tym z podręcznika
5 paź 21:31
Hiro: Tak, a mogłabyś wytłumaczyć jak to rozwiązać?
5 paź 21:33
5-latek: To proszse napisz jakie beda wtedy te liczby bo ja tego nie rozumiem
5 paź 21:33
iteRacja :
A∩B = <−1;1)U(2;3)
| | −1 | | −1 | | 0 | | 1 | | 5 | |
do tego przedziału należą liczby |
| =−1, |
| , |
| =0, |
| , |
| |
| | 1 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
jest ich pięć
5 paź 21:37
iteRacja :
liczby podałam właściwe ale postać muszę poprawić
5 paź 21:41
iteRacja : czy się ze mną zgodzicie?
5 paź 21:42
5-latek: czyli ta liczba postaci U[1}{2}k ma nalezec do wspolnej czesci zbioru a nie liczba calkowita k
Wtedy sie zgadzam
5 paź 21:45
Hiro: Czyli analogicznie w przykładzie c to liczby −1 i 0, a w przykładzie d 212, 3, 4,
412 i 5?
5 paź 21:45
iteRacja : dwa razy tak ⇔
5−latek − tak ∧ Hiro − tak
5 paź 21:51
Hiro: Dzięki
5 paź 21:53
5-latek: Dzieki i pozdrawiam
5 paź 21:53
Hiro: Dzięki
5 paź 21:54
iteRacja :
praca zespołowa jest najlepsza
5 paź 21:58