matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie
devil87:
Jak rozwiązać takie równanie n(n−1)=90?
5 paź 20:33
Mila:
Jeżeli n∊N
+
, to w pamięci najprościej 10*9=90 n=10
5 paź 20:37
5-latek:
n
2
−n=90 n
2
−n−90=0 Δ= 361 i chyba n musi byc naturalne wiec wybierz to rozwiazanie
5 paź 20:37