Parametry i wartość bezwzględna
logan: Ustal liczbę rozwiązań danego równania w zależności od parametrów
|x2 − 4|
− k = 2
x − 2
5 paź 20:32
Mila:
W zależności od parametru k.
|(x−2)*(x+2)|
= k+2
x−2
x≠2
|(x−2)*(x+2)|
f(x)=
x−2
1) dla x−2>0 ⇔x>2
f(x)=|x+2|
lub
2)x<2
f(x)=−|x+2|
3)
|(x−2)*(x+2)|
liczba rozwiązań równania:
= k+2
x−2
a) k+2≤−4⇔k≤−6 − jedno rozwiązanie
b) −4<k+2<0 /−2 ⇔
−6<k<−2 − dwa rozwiązania
c) k+2=0 ⇔k=−2 jedno rozwiązanie
d) 0<k+2≤4 /−2
−2<k≤2 brak rozwiązań
e) k+2>4⇔k>2 jedno rozwiązanie.