Prawdopodobieństwo.
Czas : Prawdopodobieństwo, że Ania spotka Czarka wynosi 0,98. Prawdopodobieństwo, że spotka Marka
wynosi 0,93. Prawdopodobieństwo, że spotka obu wynosi 0,91. Oblicz prawdopodobieństwo, że
Ania spotka obu na raz.
5 paź 20:27
koleżanka: czy w treści nie ma pytania jakie jest prawdopodobieństwo że spotka któregokolwiek ?
5 paź 20:36
Czas: Nie
5 paź 20:48
Pytający:
0, boś ciągły Czasie.
5 paź 21:13
iteRacja : Pytający może Ty wiesz, czym się różni zdarzenie 'spotka obu' od 'spotka obu na raz'?
5 paź 21:23
Pytający:
'spotka obu' wg mnie nic nie mówi o czasie, w którym każdego spotykamy, tj. Czarka mogła
spotkać wczoraj, Marka dzisiaj, a wciąż możemy powiedzieć "spotkała obu".
'spotka obu na raz' mówi o tej samej chwili w czasie, a jako że czas jest ciągły (jak np. zbiór
liczb rzeczywistych), prawdopodobieństwo zajścia dwóch zdarzeń w tej samej chwili jest równe
zero, gdyż owych chwil jest nieskończenie wiele.
Abstrahując, jak dla mnie treść zadania nie brzmi zbyt sensownie.
5 paź 21:49
iteRacja :
dla mnie też nie brzmi sensownie
ja zrozumiałam określenie "spotka obu" jako "spotka któregokolwiek w dowolnym czasie"
czyli w sumie tak jak Ty
ale żeby nie było nudno dla mnie prawdopodobieństwo tego zdarzenia "spotka obu" wynosi 1
5 paź 22:06
iteRacja :
M − zdarzenie spotka Marka
C − zdarzenie spotka Czarka
P(C∪M) = P(C) + P(M) − P(C∩M) = 0,98 + 0,93 − 0,91 = 1
5 paź 22:09
Pytający:
Ale tu policzyłaś prawdopodobieństwo, że spotka Czarka lub Marka, tj. przynajmniej jednego z
nich (tylko Czarka / tylko Marka / Czarka i Marka). To nie to samo, co "spotka obu".
Zatem jeśli nie ma błędu w treści i musiałbym odpowiedzieć, odpowiedziałbym "0", argumentując
jak wyżej. Acz po mojemu albo błędna treść, albo haczyk wrzucony na siłę, albo pytanie natury
filozoficznej.
5 paź 23:02
iteRacja:
tak mój błąd, prawdopodobieństwo źle policzone, szkoda że nie da się tak po prostu spotkać i
Marka i Czarka
5 paź 23:15
iteRacja: ale czas jest ciągły
5 paź 23:16
Mila:
I warto iść spać

Dobranoc
5 paź 23:43