Granice f
Karolinka: Korzystając z definicji, wykaż że funkcja f(x) = (x + 2)/ (x
2 +2) ma w punkcie x0= 4 granicę
równą 1/3
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć o co właściwie chodzi w tym zadaniu?
Janek191:
Granica funkcji f w punkcie a.
Liczbę g nazywamy granicą funkcji f w punkciea, co symbolicznie zapisujemy w postaci równości
lim f(x) = g,
x→a
jeżeli dla każdego ciągu x
n zbieżnego do a i o wyrazach różnych od a zachodzi równość
lim f( x
n) = g.
n→
∞
=================================
a = x
0 = 4
wtedy
lim x
n = 4
n→
∞
| | 6 + 0 | | 6 | | 1 | |
lim f(xn} = |
| = |
| = |
| |
| | (4 + 0)2 + 2 | | 18 | | 3 | |
n→
∞
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Ogólnie
Niech lim x
n = 4
n →
∞
Wtedy
| | xn + 2 | | 4 + 2 | | 6 | | 1 | |
lim f(xn) = lim |
| = |
| = |
| = |
| |
| | xn2 + 2 | | 16 + 2 | | 18 | | 3 | |
n→
∞ n→
∞