Indukcja matematyczna. dzielenie przez zero?
Pawel: Witam serdecznie.
Trafiłem na przykład z indukcji którego nie mogę rozwiązać, ponieważ wychodzi mi dzielenie
przez zero. oraz lewa strona nie równa sie prawej. Czy w takim przypadku jest to kwestia Lewa
nie równa sie prawa i koniec zadania czy tez jakiiś mój ewentualny brak w umiejętnościach?
Pozdrawiam
Przepraszam za zdjecie, ale nie moglem dodac znaczkami.
http://oi63.tinypic.com/j5xtw7.jpg
5 paź 19:11
Pytający:
Zgaduję, że źle coś przepisałeś i powinno być:
| 1 | | 1 | | 1 | | n | |
| + |
| +...+ |
| = |
| |
| 2*5 | | 5*8 | | (3n−1)*(3n+2) | | 2(3n+2) | |
5 paź 19:24
Pawel: Dzieku za odpowiedź, zaraz sprawdzę tym wariantem
5 paź 19:29
Pawel: Rzeczywiscie, podeslali mi znajomi poprawny przyklad i wyglada on wlasnie tak. Aczkolwiek nie
moge go boiczyc wychodza mis trasznie dlugie rachunki. Bylbys tak uprzejmy i rozwiazal go dla
mnie?
5 paź 19:59
Pawel: Albo ktoś inny, prosze?
5 paź 20:52
Pytający:
Nie takie straszne te rachunki:
n=1:
| 1 | | 1 | |
| = |
| , gitara ✓ |
| (3*1−1)(3*1+2) | | 2(3*1+2) | |
Zakładamy:
| 1 | | 1 | | 1 | | n | |
| + |
| +...+ |
| = |
| |
| (3*1−1)(3*1+2) | | (3*2−1)(3*2+2) | | (3n−1)(3n+2) | | 2(3n+2) | |
Krok indukcyjny:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +...+ |
| + |
| = |
| (3*1−1)(3*1+2) | | (3*2−1)(3*2+2) | | (3n−1)(3n+2) | | (3(n+1)−1)(3(n+1)+2) | |
// z założenia
| | n | | 1 | |
= |
| + |
| = |
| | 2(3n+2) | | (3n+2)(3n+5) | |
| | n(3n+5) | | 2 | |
= |
| + |
| = |
| | 2(3n+2)(3n+5) | | 2(3n+2)(3n+5) | |
| | 3n2+5n+2 | |
= |
| = |
| | 2(3n+2)(3(n+1)+2) | |
| | (3n+2)(n+1) | |
= |
| = |
| | 2(3n+2)(3(n+1)+2) | |
| | n+1 | |
= |
| , gitara ✓ |
| | 2(3(n+1)+2) | |
5 paź 21:11
jc:
...
dodajesz i pozostają tylko pierwszy i ostatni wyraz czyli
| 1 | | 1 | | 1 | | n | |
| ( |
| − |
| ) = |
| |
| 3 | | 2 | | 3n+2 | | 2(3n+2) | |
5 paź 21:14