Prawdopodobieństwo
szczupła90: Spośród wszystkich liczb dwucyfrowych losujemy jedną. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania
liczby podzielnej przez 3 lub przez 2.
5 paź 18:59
Pytający:
Liczby dwucyfrowe: 10,11,...,99
99−10
Jest
+1=90 takich liczb.
1
Liczby dwucyfrowe podzielne przez 2: 10,12,...,98
98−10
Jest
+1=45 takich liczb.
2
Liczby dwucyfrowe podzielne przez 3: 12,15,...,99
99−12
Jest
+1=30 takich liczb.
3
Liczby dwucyfrowe podzielne przez 2*3=6: 12,18,...,96
96−12
Jest
+1=15 takich liczb.
6
45+30−15
2
P(liczba dwucyfrowa podzielna przez 2 lub przez 3)=