matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaz ze jesli
Logarytmy :
Wykaż, że jeśli log16z12 =a, to log24z3 = (4a−2):(4a+1)
5 paź 18:55
x:
4log
16
12 − 2
1
log
16
12 −
2
log
24
3 =
=
4log
16
12 + 1
1
log
16
12 +
4
log
16
12 − log
16
4
log
16
3
=
=
= log
24
3
log
16
12 + log
16
2
log
16
24
5 paź 19:58