Zatwierdzenie
zielony: Dwa boki trójkąta rozwartokątnego mają dł 12 cm i 6√2 cm. Naprzeciw boku o dł 12 cm jest kąt o
mierze 45 stopni. Oblicz miary pozostałych kątów. Drugi kąt wyszedł mi 25 stopni. Czy to
poprawna odpowiedź?
5 paź 17:32
5-latek:

| | | | 1 | |
sinα= |
| }= |
| wiec masz zle drugi kąt ostry |
| | 12 | | 2 | |
5 paź 17:46
zielony: dziękuje!
5 paź 17:48
Janek191:
Czy x = 6 + 6 √3 − długość trzeciego boku Δ
5 paź 17:49
zielony: a mogłbys rozpisac skad sie wziela ta 1/2? nie moge sie doliczyc
5 paź 18:29
5-latek: √2*6√2= 12
12 : 2 =6
6 : 12= 0,5
5 paź 18:31
Eta:
6 paź 23:53