Zatwierdzenie
zielony: W trójkącie dl. boków wynoszą a=5 b=3√2 c=6. Oblicz cos kąta zawartego między bokami a i b.
Wyszło mi 80 stopni. Czy ktoś mógłby sprawdzić czy to poprawna odp?
5 paź 17:29
5-latek: A mozesz pokazac obliczenia bo zeby sprawdzic to muszse sam policzyc a nie chce mi sie
5 paź 17:32
Janek191:

c
2 = a
2 + b
2 − 2 a*b*cos α
36 = 25 + 18 − 2*5*3
√2*cos α
30
√2 cos α = 7
α ≈ 80
o
5 paź 17:38
zielony: cos γ = a2+b2−c2 / 2ab
cos γ= 52 + (3√2)2 − 62 / 2(5* 3√2)
cos γ= 25+9+2 − 36 / 30√2
cos γ=25+18−36 / 30√2
cos γ= 7/30√2 * √2 /√2
cos γ= 7√2 / 60 no i z tablicy => 80 stopni
Ogarniesz cos z tego zapisu?
5 paź 17:39
zielony: czyli jednak

super, bardzo dziękuję!
5 paź 17:40