Janek191:
| | 1 | |
f(x, y) = |
| x3 −2 x y −3 x + y2 |
| | 3 | |
więc
f"
x(x,y) = x
2 − 2y − 3
f'
y(x,y) = − 2 x + 2y
x
2 −2 y − 3 = 0
−2 x + 2 y = 0 ⇒ 2 y = 2 x
x
2 − 2 x − 3 = 0
Δ = 4 − 4*1*(−3) = 16
√Δ = 4
| | 2 − 4 | |
x = |
| = − 1 lub x = 3 |
| | 2 | |
Wtedy y = − 1 lub y = 3
Punkty stacjonarne: ( − 1, − 1) i ( 3, 3)
f "
xx (x,y) = 2 x
f "
xy (x,y) = − 2
f "
yx (x,y) = − 2
f "
yy (x,y) = 2
więc wyznacznik W = 4 x − 4
oraz
1) W = 4*(−1) − 4 < 0 brak ekstremum lokalnego w punkcie ( −1, − 1)
2) W = 4* 3 − 4 > 0 i 2*3 > 0 funkcja ma minimum lokalne w punkcie ( 3, 3).