ALGEBRA LINIOWA
mateusz: witam pomoże ktoś?
| | 4+23√2 | |
Liczbę |
| przedstawić w postaci a +b3√2+c3√4 . |
| | 2+3√2−23√4 | |
dziękuję i pozdrawia.
5 paź 17:14
Bogdan:
Mianownik: 2 + 3√2 − 23√4 = (3√2)3 − 2*3√2*3√2 + 3√2 =
= 3√2*( (3√2)2 − 23√2 + 1)
Mnożymy licznik i mianownik zadanego ułamka przez 3√4*(3√2 + 1) i korzystamy ze wzoru
skróconego mnożenia: (a2 − 2a + 1)(a + 1) = a3 + 1
5 paź 17:54
mateusz: 2 + 43√2 + 43√4 ?
moglbys mi wytlumaczyc dlaczego mnozymy przez 3√4*(3√2+1) ?
5 paź 19:29
iteRacja:
Bogdan czy ten wzór to nie miało być
(a2 − a + 1)(a + 1) = a3 + 1 ?
5 paź 19:33
mateusz: Trudno mi wyjsc z tego mianownika, jakies wskazowki?
5 paź 19:40
Bogdan:
Wszystkie potrzebne wskazówki zostały podane.
Oczywiście, że chodzi o wzór (a2 − a + 1)(a + 1) = a3 + 1
5 paź 20:06
Bogdan:
Trochę inaczej:
| 4 + 23√2 | | 4 + 23√2 | |
| = |
| = |
| 2 + 3√2 − 23√4 | | (3√2)3 − 2*3√23√2 + 3√2 | |
| | 4 + 23√2 | | 4 + 23√2 | |
= |
| = |
| = |
| | 3√2 (3√2)2 − 2*3√2 + 1) | | 3√2 (3√2 − 1)2 | |
a teraz?
5 paź 20:20
mateusz: Doszedłem do tego w inny sposób ale dziękuję
5 paź 22:42