proszę o sprawdzenie
Anna: | | x2 −6x +9 | |
dana jest funkcja o wzorze f(x) = |
| |
| | ax −3 | |
a) określ dziedzinę i narysuj wykres funkcji dla a =1
b) wyznacz a tak aby do wykresu funkcji należał punkt a=(2; −1)
c) wyznacz a tak aby dziedziną funkcji był zbiór R−{5}
ja rozwiązałam tak
a) Df =R
| | x2 −6x +9 | | (x−3)2 | |
f(x) = |
| = |
| |
| | x −3 | | x−3 | |
wykresem jest prosta y= x − 3
c) a= 15
proszę o sprawdzenie
5 paź 17:07
Janek191:

Dla a = 1
Df = ℛ \ {3}
Wykresem jest prosta bez jednego punktu
5 paź 17:21
Janek191:
| | 4 − 12 + 9 | |
b) − 1 = |
| |
| | 2 a − 3 | |
2a − 3 = − 1
2 a = 2
a = 1
=====
5 paź 17:25
5 paź 17:27
Anna: | | 3 | |
jak obliczyłeś że a = |
| |
| | 5 | |
5 paź 18:58
Anna: dziękuję
5 paź 20:22
Janek191:
5a − 3 = 0
5a = 3
===========
5 paź 22:45
Anna: jeszcze raz dziękuję
5 paź 23:00
Janek191:
5 paź 23:01