Dobrze?
Ewa: −
√3 −
√3 2 / −
√32 +
12
Czy to tak?
Mnożę obie strony przez 2.
I wtedy mam:
− 2
√3 −
√3 / −
√3 + 1 = −3
√3 / −
√3 +1 = 3 +1 = 4
5 paź 16:03
Ewa:
5 paź 16:30
5-latek: Pewnie

jesli juz to
Usun teraz niewymiernosc z mianownika
5 paź 16:41
Ewa: To będzie 3?
5 paź 16:46
Mila:
Zapisz to porządnie.
Co ta kreska ukośna tam robi?
5 paź 16:46
Ewa: No to jest kreska ułamkowa.
5 paź 16:51
Mila:
Ułamki piszemy za pomocą dużego U
U{licznik} {mianownik} bez tej spacji między klamerkami.
Tak ma to wyglądać?
5 paź 16:57
5 paź 16:59
Mila:
| |
| = mnożę licznik i mianownik przez 2 |
| |
| | −3√3 | | 3√3 | |
= |
| = |
| = usuwam niewymierność z mianownika |
| | −√3+1 | | √3−1 | |
5 paź 17:40
JACEK: | | 1 | |
Od kiedy |
| * 2 daje nam 2? |
| | 2 | |
5 paź 18:12
JACEK: Sory, nie tutaj miałem napisać
5 paź 18:12
Mila:
W porządku Jacku, było źle, poprawiłam.
5 paź 18:45