proszę o rozwiązanie
Anna: dana jest funkcja f(x) = x2 +ax +(1 − b) określona w zbiorze liczb rzeczywistych
Wykaż na podstawie definicji że jeśli a = −4 i b ∊ R
to funkcja f jest rosnąca w zbiorze (2 ; +∞)
5 paź 14:26
5-latek: f(x)= x2−4x+(1−b)
Zalozenie x1<x2
f(x1)<f(x2) ⇒f(x1)−f(x2)<0
f(x1)= x12−4x1+(1−b)
f(x2)= x22−4x2+(1−b)
Odejmuj to od siebie i zobaczysz co wyjdzie
5 paź 14:35
5-latek: Dlaczego tak dlugo to odejmujesz ?
To sie liczy w pamieci
f(x1)−f(x2)<0
x12−x22<0
(x1−x2)(x1+x2)<0
Teraz badamy znak (x1−x2)
mamy zbior (2,∞)
wezmy np x1= 5 i x2=10
czyli (x1−x2)<0
a (x1+x2) to wiadomo >0
czyli masz
(−)*(+)<0
Udowodnilismy ze f(x1)−f(x2)<0 czyli na podsatwie definicji funkcja ta dla a=−4 i b∊R
jest rosnaca
5 paź 14:49
5-latek: Oczywiscie w tym zbiorze
jak bedzie dobrze to odpisz
5 paź 14:54
Jerzy:
małolat ... aby ten dowód był poprawny , na samym poczatku musisz założyć:
⋀ x1;x2 ∊ (2;+∞) : x1 < x2 ... itd.
5 paź 15:02
Anna: mnie po odjęciu wyszło
(x1 − x2)(x1 + x2 −4)< 0
i nie wiem jak zrobić ten nawias (x1 + x2 −4)
5 paź 15:03
Jerzy:
Po odjęciu masz: x12 − x22 = ( x1 − x2)(x1 + x2)
5 paź 15:05
Anna: a co się stało z liczbą 4
5 paź 15:08
Jerzy:
Racja .... sam się złapałem

f(x
1) − f(x
2) = x
12 − x
22 − 4(x
1 − x
2)
5 paź 15:12
Jerzy:
Masz dobrze:
= (x1 − x2)(x1 + x2) < 0 bo: X1 − x2 < 0 z założenia, a (x1 + x2 − 4)
jest zawsze dodatnie w podanym przedziale
5 paź 15:17
Jerzy:
upss..
= ( x1 − x2)(x1 + x2 − 4) < 0 bo: ....jw.
5 paź 15:19
5-latek: Ale dalem plame z tym odejmowaniem
5 paź 15:20
Jerzy:
Nie przejmuj się, ja też tak odjąłem
5 paź 15:21
Anna: dziękuję
5 paź 15:39
Anna: jeszcze mam jedno zadanie
zbadaj na podstawie definicji parzystość oraz nieparzystość funkcji
a) f(x)=
√3 − 2x
5 paź 15:43
Jerzy:
Obydwie nie są ani parzyste , ani nieparzyste.
Wskazówka: licz f(−x)
5 paź 15:46
Jerzy:
Jeśli : f(−x) = f(x) − parzysta
Jeśli : f(−x) = −f(x) − nieparzysta
5 paź 15:48
Anna: f(−x) = √3 − 2 (−x) = √3 +2x = f(x)
f(−x) = −f(x)
√3 − 2 (−x) = − √3 −2x ⇔√3 +2x = − √3 −2x
czy to jest poprawne
5 paź 16:07
iteRacja:
1/ warunek pierwszy parzystości (i nieparzystości)
x∊D ⇒ −x∊D
więc określ D i sprawdź czy spełnia ten warunek
2/ warunek drugi opisał Jerzy 15:48
Jerzy podał też odpowiedź.
5 paź 17:05
iteRacja:
Twoje wnioski nie są poprawne.
Jeśli f(x)= √3 − 2x
a z wyliczeń wychodzi, że
f(−x) = √3 +2x
to nie możesz pisać, że f(−x) = f(x) i wyciągać wniosku, że funkcja jest parzysta.
5 paź 17:08
Anna: czyli nie jest równe f(x) a więc nie jest parzystą
5 paź 19:02
iteRacja:
a/ ta funkcja nie jest parzysta z powodu niespełnienia pierwszego warunku dotyczącego dziedziny
i na tym by można skończyć ustalanie
nie jest parzysta również z powodu braku równości f(x) =/=f(−x)
5 paź 19:43
Anna: dziękuję
5 paź 20:31