matematykaszkolna.pl
Kąty w kole 5-latek: rysunekSrednica AB przecina cieciwe CD okregu w punkcie M Kąt CMB jest rowny 75o a kąt srodkowy oparty na luku BC (tym do ktorego nie nalezy punkt D ) wynosi 110o Oblicz kąt srodkowy oparty na luku AD (nie przechodzacym przez B ∡MOC= 70o jako kat przylegly do kąta COB Wobec tego ∡DCO i CDO = 35o jako katy przy podstawie w trojkacie DCO(rownoramiennym Z tego ∡COD= 110o (180o−70o) Wobec tego ∡AOD= 110o−700=40o
5 paź 13:39
'Leszek: Dobrze zrobiles to zadanie , gratuluje !
5 paź 14:10
5-latek: Dzien dobry emotka dziekuje .
5 paź 14:11
'Leszek: Dzien dobry ! Jestes dobry z matematyki , warto bys podjal jakies studia w tym kierunku . Powodzenia !
5 paź 14:14
Jerzy: Witaj małolat emotka Też tak Ci radzę emotka
5 paź 14:18
5-latek: Dzien dobry Jerzy emotka Wiesz ile mam lat i byloby mi trudno .
5 paź 14:22
Jerzy: Na naukę nigdy nie jest za póżno emotka
5 paź 14:22
5-latek: Ja wiem . Tylko ze albo musialbym zmienic prace albo sie zwolnic bo by mi urlopu nie starczylo Ja pracuje na zmiany i co drugi tydzien muszse odrobic 5 godzin w sobote . Jesli nie przyjde do pracy w sobote to jestem 10 godzin do tylu w miesiacu .
5 paź 14:26
iteRacja: Tak jak powiedział Jerzy, nigdy nie jest za późno i zawsze można się uczyć dalej! 5−latku są studia internetowe, można się uczyć w wybranej przez siebie porze, bez wychodzenia z domu. Nie wiem, czy w tym systemie jest gdzieś matematyka, ale informatyka taka już jest. Może takie studia z matematyki się pojawią.
5 paź 15:37