Kąty w kole
5-latek:

Srednica AB przecina cieciwe CD okregu w punkcie M
Kąt CMB jest rowny 75
o a kąt srodkowy oparty na luku BC (tym do ktorego nie nalezy punkt D )
wynosi 110
o
Oblicz kąt srodkowy oparty na luku AD (nie przechodzacym przez B
∡MOC= 70
o jako kat przylegly do kąta COB
Wobec tego ∡DCO i CDO = 35
o jako katy przy podstawie w trojkacie DCO(rownoramiennym
Z tego ∡COD= 110
o (180
o−70
o)
Wobec tego ∡AOD= 110
o−70
0=40
o
5 paź 13:39
'Leszek: Dobrze zrobiles to zadanie , gratuluje !
5 paź 14:10
5-latek: Dzien dobry

dziekuje .
5 paź 14:11
'Leszek: Dzien dobry !
Jestes dobry z matematyki , warto bys podjal jakies studia w tym kierunku . Powodzenia !
5 paź 14:14
Jerzy:
Witaj
małolat 
Też tak Ci radzę
5 paź 14:18
5-latek: Dzien dobry
Jerzy 
Wiesz ile mam lat i byloby mi trudno .
5 paź 14:22
Jerzy:
Na naukę nigdy nie jest za póżno
5 paź 14:22
5-latek: Ja wiem .
Tylko ze albo musialbym zmienic prace albo sie zwolnic bo by mi urlopu nie starczylo
Ja pracuje na zmiany i co drugi tydzien muszse odrobic 5 godzin w sobote . Jesli nie przyjde
do pracy w sobote to jestem 10 godzin do tylu w miesiacu .
5 paź 14:26
iteRacja:
Tak jak powiedział Jerzy, nigdy nie jest za późno i zawsze można się uczyć dalej!
5−latku są studia internetowe, można się uczyć w wybranej przez siebie porze, bez
wychodzenia z domu. Nie wiem, czy w tym systemie jest gdzieś matematyka, ale informatyka taka
już jest. Może takie studia z matematyki się pojawią.
5 paź 15:37