Rozwiąż równanie
groklin: 3x3−8x2−15x−4≥0
Pomoże ktoś, bo w żaden sposób mi nie wychodzi?
4 paź 23:29
Eta:

W(−1)=−3−8+15−4=0 x=−1 jest pierwiastkiem
W(4)=3*64−8*16−15*4−4=..=0 x= 4 jest pierwiastkiem
wykonaj dzielenie przez (x+1)(x−4)
otrzymasz
(3x+1)(x+1)(x−4)≥0 x= −1/3 −− jest pierwiastkiem
Odp:
x∊<−1,−1/3> U <4,∞)
5 paź 00:08
yht:
W(x) = 3x
3−8x
2−15x−4
W(−1) = 0
W(x) jest podzielny przez (x+1)
W(x) : (x+1) = P(x)
P(x) = ax
2+bx+c
W(x) = (ax
2+bx+c)(x+1)
W(x) = ax
3+ax
2+bx
2+bx+cx+c
W(x) = ax
3+(a+b)x
2+(b+c)x+c
W(x) = 3x
3−8x
2−15x−4
a=3, (a+b)=−8, (b+c)=−15, c=−4
a=3, b=−11, c=−4
P(x) = 2x
2−11x−4
Δ=(−11)
2−4*2*(−4) = 121+32 = 153
√Δ = 3
√17
5 paź 00:12
Eta:
(3x+1)(x+1)(x−4)= 3x
3−8x
2−15x−4
5 paź 00:16
yht:
poprawka 5−tej linijki od końca:
P(x) =
3x
2−11x−4
Δ = 169 →
√Δ = 13
wykres i ... odp. x ∊ <−1,−1/3> ∪ <4, +
∞)
5 paź 00:16
Eta:
5 paź 00:23